Nasza firma dokonała modernizacji terenu przedszkola, znajdującego się w dzielnicy Warszewo w Szczecinie. 

Założeniem projektowym było podzielenie ogrodu przedszkola na strefy: wypoczynkową, zabawową i użytkową ( warzywnik).
Jednym z podstawowych założeń koncepcyjnych było stworzenie ogrodu sensualnego dla dzieci. Stąd pomysł na wykonanie warzywnika, w którym dzieci same sadzą rośliny, pielęgnują je i obserwują ich wzrost.
Priorytetem inwestora była wymiana piasku na placu zabaw na trawę - założono więc trawnik z rolki. Wykonano również rabaty kwiatowe w celu upiększenia placu zabaw.
Prace modernizacyjne nadal trwają.

Projekt

Realizacja

Ogród przy mieszkaniu w dzielnicy Krzekowo o powierzchni 120 m2. Przy tej realizacji stworzone zostały dwie koncepcje projektowe. W jednej z nich wykorzystano linie proste oraz połączono główny taras z tarasem wypoczynkowym dwoma kwadratowymi stopniami, co stworzyło integralną całość.

Druga natomiast opierała się na planie koła, w celu optycznego powiększenia ogrodu.
Decyzją inwestora wybrano koncepcję drugą. Taras został powiększony w celu wyodrębnienia dodatkowej funkcji jadalnianej. Życzeniem inwestora było stworzenie większej intymności w ogrodzie i w tym celu zostało wykonane nowe, pełne ogrodzenie. W rogu ogrodu zaprojektowano domek narzędziowy. Wszystkie rośliny wykorzystane w tym projekcie są tak dobrane, aby nie wymagały czasochłonnej pielęgnacji.

Projekt

Realizacja

Taras o powierzchni 50 m2 przy domu jednorodzinnym w Dobrej. Wykonany został z cegły rozbiórkowej. Został wkomponowany w całość założenia, poprzez połączenie z tarasem z drewna egzotycznego.

Trawnik o powierzchni 700 m2 przy domu jednorodzinnym w Mierzynie, wykonany metodą tradycyjną. Na uprzednio przygotowany teren (zbronowany, odchwaszczony i pozbawiony kamieni) wysiano nasiona trawy. Po upływie kilku tygodni można było obserwować efekt w postaci zielonej murawy.

Ogród przy szeregowcu w Szczecinie, w dzielnicy Osów o powierzchni 50 m2. Zaprojektowany został w stylu śródziemnomorskim z wykorzystaniem istniejącej roślinności, w tym kilkunastoletniej laurowiśni.

Motywem łączącym całość kompozycji są trzy kwadraty, w które wpisane są poszczególne funkcje ogrodu.

Ze względu na mocno nasłoneczniony taras w rogu ogrodu zaprojektowano zacieniony kąt wypoczynkowy z murowaną ławką. W centralnym miejscu zaaranżowano punkt wodny w postaci fontanny z wykorzystaniem piaskowca indyjskiego i kamienia naturalnego.

W przeciwległym końcu ogrodu powstały murowane donice, które obsadzono roślinnością.

Realizacja

Gotowy ogród